bus auto fiets
Naar boven
Download
brochure
Blijf op
de hoogte
Menu
Download
brochure
Blijf op
de hoogte

100% gasloze nieuwbouwwoning

Vieracker wordt het eerste nieuwbouwproject in Malden zonder gasaansluiting. Door te kiezen voor gasloos, kiezen we voor duurzaamheid. Wat houdt dit precies in? 

Klaar voor de toekomst

Met een woning in Vieracker ben je alvast klaar voor de toekomst en hoef je later geen dure investeringen te doen om te kunnen voldoen aan de nieuwe gasloze norm. Dat scheelt energie, tijd én geld.

Daarnaast draag je natuurlijk bij aan de ecologische voetprint van de aarde door bij te dragen aan de reductie van CO2. Uiteraard heb je de mogelijkheid om op den duur ook helemaal zelfvoorzienend te worden door alle elektriciteit zelf op te wekken door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen. En zelfvoorzienend betekent, naast gas, ook geen elektriciteitsrekening meer.

Een extra bijkomend voordeel wat vaak vergeten wordt is dat een woning zonder gas uiteindelijk ook een hele veilige oplossing is. Gas blijft natuurlijk brandbaar met alle gevolgen van dien.

Voordelen 100% gasloze woning

 • Klaar voor de toekomst

  Klaar voor de toekomst

 • Draagt bij aan een beter milieu

  Draagt bij aan een beter milieu

 • Een veilig oplossing

  Een veilig oplossing

Gas of elektriciteit?

Gas of elektriciteit?

Gas zorgt ervoor dat een huis wordt verwarmd, dat je warm water hebt en dat je kunt koken. Dit gebeurt in bestaande woningen via een cv-ketel die is aangesloten op het gasnet. Op het moment dat er geen gas meer wordt gebruikt, gebeurt alles in de woning op basis van elektriciteit. Met elektrisch koken (keramisch of inductie) zijn de meeste mensen wel bekend, maar hoe zit het met verwarming en warm water? Hoe worden die opgewekt? Er zijn diverse alternatieven zoals bijvoorbeeld een warmtepompsysteem en stadsverwarming. Bij nieuwbouwproject Vieracker is gekozen voor een luchtwarmtepompsysteem. De luchtwarmtepomp levert op energiezuinige wijze het benodigde vermogen voor de aangesloten verwarmingsinstallatie. De woningen worden voorzien van vloerverwarming op de begane grond en convectoren (de moderne standaard variant van radiatoren) op de verdiepingen.

Warmtepompsystemen

Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving (via de bodem, water of lucht) opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en omgekeerd. Voor het verplaatsen van de warmte of kou gebruikt de warmtepomp meestal een vloeistof als transportmiddel dat via leidingen in de vloer door de hele woning lopen. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de koelkast zodat hij afkoelt. Voor een woning werkt een warmtepomp omgekeerd; hij onttrekt warmte aan de omgeving en draagt deze over aan een verwarmingssysteem. Op die manier kan men warmtepompen gebruiken om een huis te verwarmen. De meeste warmtepompen kunnen – door het werkingsprincipe om te keren – ook als koelmachine werken. 

Het laatste nieuws over Vieracker in je inbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Waarom een aardgasvrije norm?

Aardgas is een fossiele brandstof en ontstaat diep in de grond waar de temperatuur en druk hoog genoeg zijn. Daar stijgt het op, tot het tegengehouden wordt door gesteente. Aardgasmaatschappijen hoeven alleen maar een gat in dat gesteente te boren. Het aardgas stroomt dan vanzelf hun leidingen in. Aardgas heeft 3 nadelen:

 1. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij. Vanwege de huidige klimaatverandering is dit ongewenst.
 2. De winning van aardgas veroorzaakt ondergrondse verschuivingen en verzakkingen van de bodem. Aan de oppervlakte voelen we dit als aardschokken, met soms zelfs schade aan gebouwen als gevolg. Inwoners van Groningen kunnen hierover meepraten.
 3. De voorraden van aardgas raken ooit op. De schatting is nu dat dit waarschijnlijk al voor het einde van deze eeuw zal zijn.
Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

Zeer Energiezuinige Nieuwbouw

Aardgasvrij wordt uiteindelijke de nieuwe norm voor alle woningen in Nederland; voor nieuwbouw én bestaande woningen. Dit is vastgelegd in ZEN (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw); een vervolgprogramma uit het Lente-akkoord programma. Een hele uitdaging aangezien 95% van alle bestaande woningen in Nederland nog op het gasnet is aangesloten. Met een 100% gasloze nieuwbouwwoning in nieuwbouwproject Vieracker ben je alvast goed voorbereid op deze toekomstige veranderingen. Waarom is die aardgasvrije norm eigenlijk noodzakelijk? Waarvoor heb je eigenlijk gas nodig in woning? Welke alternatieven zijn er? En wat zijn de voordelen van een gasloze woning?

Lees meer over het Lente-akkoord

Update

Blijf op de hoogte

Mis geen enkele update over dit project meer.

Schrijf je in!